A venit astazi randul prezentarii unei retete de prajituri care mi-a marcat copilaria. Era nelipsita de pe mesele familiei la aniversarile bunicilor. Dragii mei bunici care intre timp s-au dus la Ceruri.
Nu ne imaginam o sarbatoare fara ca "Mimoza" sa nu ne incante papilele gustative. Copil fiind, asteptam cu mare bucurie ca matusa, responsabila cu prepararea acestui deliciu dulce, sa isi faca aparitia cu platourile incarcate. Si niciodata nu ne dezamagea!
Acum incerc si eu, stangace, sa prepar minunea , dar stiu si simt ca nu va mai avea gustul si aroma pe care le avea in copilarie. Niciodata!
Dar sa lasam melancolia si sa purcedem la prepararea ei.
Pentru cele 4 foi avem nevoie de:
2 oua
100 g margarina
1 cana zahar
3 linguri miere de albine
1 lingura rasa bicarbonat de sodiu
4 linguri lapte
500 g faina
Ouale, margarina, zaharul, mierea, laptele si bicarbonatul se amesteca bine intr-un vas si se pun pe foc. Se dau cateva clocote pana cand incep sa se maroneasca.
Fierbinte fiind se adauga faina, toata odata si se amesteca repede pana se incorporeaza. Se framanta putin si se imparte in 4 bile de aceeasi dimensiune.
Fiecare bila se va intinde pe masa de lucru si se va coace pe fundul unei tavi unse in prealabil cu ulei.
Intre timp se prepara crema din urmatoarele ingrediente:
4 linguri gris
350 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
200 g zahar pudra
200 g margarina
Grisul si laptele se amesteca , apoi se pun pe foc cu zaharul vanilat. Cand s-a legat se da de pe foc si se lasa la racit.
Zaharul pudra se amesteca bine cu margarina, apoi se ia cate o lingura de gris rece si se adauga in aceasta compozitie.
Pentru a asambla prajitura mai avem nevoie si de 1 borcan de gem. Eu folosesc de caise pentru ca e mai acrisor.
Astfel:
Peste prima foaie se intinde jumatate din crema de unt cu gris, apoi se asaza a doua foaie . Urmeaza un strat generos de gem, a treia foaie, restul de crema de gris si ultima foaie.
Se preseaza si se lasa cateva ore pentru ca foile sa se inmoaie. Nu se pudreaza.
Sper sa va placa!